TYT & AYT NEDİR?
TYT ve AYT eski sistemde YGS ve LYS olarak bildiğimiz sınavlardır. Yeni sınav sistemi ile TYT ve AYT’de öğrencilerin yılın iki farklı zamanında sınava girmesine gerek olmadan başarıları ölçülecek. Bu sayede öğrenciler farklı farklı zamanlarda sınav heyecanı yaşamak yerine tek bir sınav zamanına odaklanıp tüm çalışmalarını konsantre bir şekilde yapabilecekler.
Yeni sınav sistemi, iki oturumdan oluşuyor ve sınavlar cumartesi, pazar olmak üzere iki günde yapılıyor. İlk oturuma tüm adaylar girmek zorunda olup, bu oturum TYT olarak geçmektedir. İkinci oturumda ise öğrenciler AYT sınavına girip sınav maratonunu tamamlıyorlar.
TYT Nedir?
İlk olarak tüm adayların gireceği TYT oturumunu inceleyelim. Temel Yeterlilik Testi olarak geçen bu ilk oturum öğrencilerin genel bilgi birikimlerinin ölçülmesine yöneliktir. İlk oturumda 40 Türkçe, 40 Matematik, 20 Fen Bilimleri ve 20 Sosyal Bilimler sorusu olmak üzere toplam 120 soru bulunur ve öğrencilere 135 dakika süre hakkı verilir.
AYT Nedir?
Alan Yeterlilik Testi olarak geçen ikinci oturum ise adından da anlaşılacağı üzere öğrencilerin alan bilgilerini ölçmeye yöneliktir. AYT oturumu, TYT oturumundan bir gün sonra yapılmaktadır. AYT sınavında 40 Matematik, 40 Türkçe, 40 Fen Bilimleri ve 40 Sosyal Bilimler olmak üzere toplam 160 soru bulunur ve öğrencilere bu sorular için 180 dakikalık süre hakkı verilir. Bu oturumda, öğrenciler kendi seçecekleri bölümler doğrultusunda bu soruları çözeceklerdir.
Baraj puanı 180 olarak belirlenen bu sınav, üniversite sınavı puanı hesaplamasında ağırlığı ilk oturumdan daha fazladır. Tercih puanı hesaplamasında TYT %40 oranında, AYT ise %60 oranında hesaplanacaktır. TYT sınavında 150 puan barajını geçen öğrenciler, ikinci oturum olan AYT’de alacakları puanı kullanarak tercih yapma hakkı kazanırlar.